Educația militară și noile tendințe ale geopoliticii cu George FRIEDMAN

    Departamentul Regional de Studii pentru Managementul Resurselor de Apărare, Centru NATO de Educație și Instruire, a organizat o întâlnire informală cu George Friedman, strateg, analist geopolitic și autor american.

    În prezent este Chairman al publicației Geopolitical Futures și fondatorul companiei private de informații STRATFOR. Este autor al unor cărți de referință, printre care The Next 100 Years, The Next Decade, America's Secret War, The Intelligence Edge, The Future of War și The New American Century: Crisis, Endurance, and the Future of the United States.

    Sub forma unei mese rotunde, s-a dezbătut tema educației militare în contextul noilor tendințe ale geopoliticii mondiale împreună cu reprezentanți ai învățământului superior militar din România, dar și a mediului academic și științific civil.

    Profilul diferit al instituțiilor reprezentate au întreținut o dezbatere cu intense provocări, fiind prezente instituții ca Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”, Colegiul Național de Apărare, Academia Navală ”Mircea cel Bătrân”, Departamentul Regional de Studii pentru Managementul Resurselor de Apărare, Departamentul Managementul Crizelor și Operații Multinaționale, Centrul pentru Situaţii de Urgenţă şi Criză al Ministerului Afacerilor Externe, Academia de Studii Economice, Global Agora Foundation și Political Research Group.

    DRESMARA a fost onorată să organizeze această reuniune, care a subliniat importanța corelării educației cu noile tendințe ale geopoliticii mondiale, având în vedere schimbările extreme și rapide ale mediului internațional de securitate. În consecință, adaptarea învățământului militar ia forma unui proces continuu și presupune o atenție sporită la evoluțiile internaționale, în sensul în care soluțiile trebuie identificate și definite cât mai curând.

    Printre temele cele mai importante abordate în cadrul întâlnirii informale dintre George Friedman cu reprezentanți ai învățământului militar românesc au făcut, în primul rând, referire la soluțiile necesare asigurării unui leadership militar bine echipat, la cunoașterea cât mai cuprinzătoare a mediului internațional, dat fiind interdependențele și rapiditatea cu care evenimentele se întâmplă în lume, la necesitatea dezvoltării de proiecte comune cu statele aliate în domeniul educației, pentru a asigura interoperabilitatea și pentru a lucra armonios sub aceleași standarde.

    DRESMARA este mereu în contact cu noile aspecte ce privesc domeniul educației, atât din țară, cât și din străinătate. Așadar, provocările impuse de configurația noilor tipuri de conflicte, de schimbările apărute în societatea noastră și în sistemul militar, dar și de solicitările și nevoile de educație ale NATO, sunt mereu analizate pentru a avea cele mai bune soluții